Uzun yıllar Eskişehir’de YKS DİL ve YDS alanında öğretmenlik yapan bir eğitmen olarak bir YKS DİL eğitmeninde başarının sırrını yaptığım öğretmen tarifiyle açıklamak isterim
İyi Bir YKS DİL Öğretmeninin Tanımı:
Harikulâde güzel tarafları olmasına rağmen öğretmenlik zor bir meslektir. Çok fazla sabır ve fedakârlık gerektirir. Başarılı olmak için mesleğinizi bütün kalbinizle yürütmeniz gerekir; ayrıca kendinizi mesleğinize adamalısınız. Hitabeti, “göze bakıp kalbe hitap etme sanatı” olarak tarif ederler. Öğretmenlik, kalbe girme ve kendini sevdirebilme sanatıdır. Kendimizi sevdiremediğimiz öğrencinin gönlüne giremeyiz.
Gönlüne giremediğimiz öğrencinin kafasına giremeyiz. Kafasına giremediğimiz öğrenciyi eğitemeyiz. Öğretmenin birinci önceliği kendini ve dersini sevdirmek olmalıdır. Öğrencilerinizi sevmezseniz başarılı olamazsınız. Onlara kalbinizin ortasında yer ayıracaksınız. Bu mesleği, ekmek teknesi olarak görmemeli. Yeni mesleğe girecek öğretmenlere şunu söylemek isterim: “Öğrencilerini rüyasında görmeyen öğretmen, iyi öğretmen olamaz.”
Ancak iyi bir öğretmen, öğrencilerini rüyasında görebilir. Bu meslekte yapılacak küçük yanlışlar, çocukların hayatında büyük yanlışlara dönüşecektir. Yapılacak küçük iyilikler, büyük meyveler verecektir. Yetiştireceğimiz güzel ahlâklı ve başarılı gençler, ömür boyu bizi anacak ve bize dua edeceklerdir.
Öğrencilerimiz eserlerimizdir. Gerçi her meslekte başarı, büyük oranda çok çalışmayı, fedakârlığı ve adanmayı gerektirir. Fakat öğretmenlikte bu daha fazla böyledir.
Picasso; başarının sırrı, işinizde tatile çıkmaktır, demiş. İnsan, iş yerinde tatildeymişçesine çalışırsa daha az yorulur ve daha başarılı olur. Tatilde yaptığımız işlerden pek şikâyetçi olmayız. Çünkü onları severek ve isteyerek yaparız. Mesela bir yaz tatilinde denizde çok yüzen biri, bundan şikâyetçi olmaz, aksine bununla övünür. Aynı şekilde tatilde ve boş zamanlarında yürüyüş yapan biri de çok yürüdüğü için mızmızlanmaz.
İşimizi tatil kadar seversek, çok çalışmadan şikâyetimiz olmaz. Çalışmaktan şikâyet edenler, sevmedikleri işte çalışanlar, işlerini bir angarya olarak görenlerdir. Böyleleri başarılı olmayı düşünmezler, başkaları için çalıştıklarını kabul ederler. İnsanın sevdiği bir işte çalışması, işten şikâyeti önler.
Sevdiği bir işi yapmak insanı yormaz. Bizi yoran angarya olarak gördüğümüz işlerdir. Öğretmenliği angarya iş olarak gören, bu mesleği terk etmelidir.
Kendini öğrencilerine adayan öğretmenin öğrencileri başarılı olur.
İyi bir öğretmende bulunması gereken bazı nitelikleri aşağıya sıralamak isterim:
1.İyi öğretmen öğrencilerini hayata hazırlar.
2.Başarıyı artırmak için ödül yöntemini kullanır.
3.Sınıf dışında da öğrencilerle ilgilenir.
4.Öğrencilerin meziyetlerini bulur ve onları bol bol takdir eder.
5. Kaliteye önem verir.
6. Duygusal zekâya önem verir.
7. Kendini yeniler ve geliştirir.
8. İlmin insanı yükselttiğini bilir, bilgiye önem verir.
9. Farklılıkları dikkate alır ve farklı öğretme metotları kullanır.
10. Mesleğini severek yapar, çalışırken mutluluk olur ve en önemlisi ilham verir.